Geriatrische fysiotherapie

Wat doet de geriatrisch therapeut?

Een geriatrisch fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in fysiotherapie bij kwetsbare ouderen. Dat zijn over het algemeen ouderen vanaf 65 jaar, hoewel de mate van kwetsbaarheid natuurlijk per persoon kan verschillen.

De geriatrisch fysiotherapeut richt zich niet alleen op de behandeling van specifieke klachten, maar plaatst ze samen met de patiënt in een maatschappelijke en sociale context. Ouderen met chronische of langdurige aandoeningen zijn door hun lichamelijke beperkingen minder mobiel, komen daardoor minder vaak buiten en hebben minder contact met hun sociale omgeving. Deelname aan het maatschappelijk leven wordt bemoeilijkt, waardoor deze ouderen kunnen vereenzamen. Hierdoor zullen de reeds bestaande klachten verergeren. Daarom richt de behandeling van de geriatrisch therapeut zich voor een belangrijk deel op deze maatschappelijke en sociale factoren. De focus ligt daarbij op het bewegend functioneren van de oudere, waarbij het uitgangspunt is dat de patiënt zijn activiteiten kan behouden of zelfs terug kan krijgen en kan participeren in de samenleving. Het voorkomen van terugval en het begeleiden door de geriatrisch therapeut zijn daarbij essentieel. Een van de belangrijkste doelstellingen is dat de patiënt met ondersteuning van de geriatrisch therapeut in staat moet worden gesteld de regie van zijn of haar leven in eigen hand te nemen of te houden.

Meervoudige complexe aanpak

Voor de behandeling hoeven patiënten niet per se naar de praktijk te komen; onze therapeut i.o. komt ook bij de patiënt thuis. Om de behandeling zo effectief mogelijk te laten zijn, werkt onze geriatrisch therapeut i.o. nauw samen met de andere (zorg) instanties zoals de huisarts, wijkverpleegkundige en ergotherapeut. Met deze meervoudige complexe aanpak wordt rekening gehouden met fysieke, psychische, biologische, sociale en omgevingsfactoren.

Wilt u meer weten over geriatrische fysiotherapie voor u zelf of voor uw ouders, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of een afspraak te maken. We beantwoorden graag uw vragen